Saturday, June 11, 2011

semoga sempat bertemu denganmu...~

Alhamdulillah..akhirnya, blog ak kembali bernyawa...~

Dalam menikmati cuti semester yang begitu panjang,tanpa disedari bulan Rejab sudah pun dijejaki. Apa persediaan kita untuk menghadapi tiga bulan yang mulia ini iaitu Rejab, Syaaban dan Ramadhan?
Hubungan antara ketiga-tiga bulan mulia ini terlihat dalam sepotong doa yang diriwayatkan oleh Anas r.a daripada Rasulullah SAW yang bererti, "Ya Allah, Berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban, serta panjangkanlah umur kami hingga sampai ke bulan Ramadan”. (diriwayatkan oleh Imam Baihaqi dalam al-Syua’aab, Ibn Abi al-Dunya dan Ibn Sunniy).

Kita sememangnya digalakkan sentiasa berdoa memohon keberkatan dan rahmat daripada Allah. Walau bagaimnapun, betapa ‘special’nya bulan Rejab dan Syaaban apabila terdapat satu doa khusus apabila tiba kedua-dua bulan ini. Ia merupakan satu sunnah nabi dalam memohon hidayah dan rahmat-Nya dalam menuju bulan Ramadhan, penghulu segala bulan.

Keistimewaan Rejab turut disebut di dalam al-Quran dengan menyenaraikannya sebagai salah satu daripada empat bulan haram (Bulan Dzulkaidah, Dzulhijjah, Muharram dan Rajab). Allah swt berfirman:

“Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram. Itulah (ketetapan) agama yang lurus, Maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu, dan perangilah kaum musyrikin itu semuanya sebagaimana merekapun memerangi kamu semuanya, dan Ketahuilah bahwasanya Allah beserta orang-orang yang bertakwa.”
(QS At Taubah [9]: 36)

Para ulama bersepakat Rejab adalah antara bulan yang dimaksudkan oleh Allah SWT dalam ayat ini dan beberapa ayat lain. Jelas bahawa Allah SWT sendiri di dalam al-Quran telah memuliakan bulan Rejab dengan mengisytiharkannya sebagai salah satu daripada bulan-bulan haram.


Marilah sama-sama kita berdoa agar diberi kekuatan dan semangat yang berterusan dalam melaksanakan ibadah daripada sekarang sehingga bertemu denganNYa....

"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)".

Moga dengan kehadiran bulan Rejab ini mampu menyucikan hati dan membersihkan hati dari segala kecacatan agar ketibaan bulan Ramadhan nanti dapat disambut dengan sekeping hati yang bersih dan ikhlas. Sungguh bulan Rejab dan Syaaban ini merupakan satu anugerah dari Allah sebagai satu medan latihan sebelum menempuh bulan Ramadhan yang mulia. Oleh itu, kita digalakkan untuk mempertingkat ibadah puasa sunat dan juga memperbanyakkan ibadah lain seperti solat sunat, mengaji al-Quran dan berzikir.
Semoga kita sempat bertemu dengannya…

No comments:

Post a Comment